De Student Energy Race is een wedstrijd die georganiseerd is vanuit DUWO om studenten energiebewuster te maken. De opdracht: studentenhuizen strijden om te kijken wie de meeste energie kan besparen. Zo hopen ze dat de studenten zowel tijdens hun studie maar ook daarna energiezuiniger blijven denken en doen. Ruim 150 studenten uit acht grote steden gaan de strijd met elkaar aan.

Slimme energiemeters

Met behulp van slimme energiemeters worden de studenten op de hoogte gehouden van hun energiegedrag en kunnen ze ook hun concurrenten in de gaten houden. Verder wordt er ook veel gebruikgemaakt van spaarlampen, calculators en stekkers met een energiemeter.

Het uiteindelijke doel van de Student Energy Race is dat de studenten zich bewust worden van hun energieverbruik. In veel huizen gebruikt men onnodig veel stroom, bijvoorbeeld met sluipstroom. Dit gaat om apparaten die je aan laat staan terwijl ze niet meer gebruikt worden. Ook hoopt men dat de studenten andere in hun omgeving op de hoogte brengt van deze besparingen. Waar in het eerste jaar van de wedstrijd er gemiddeld 27% energie bespaard werd is dit nu al gestegen naar ruim 37%.

Energie besparen

Behalve dat energie besparen natuurlijk erg goed is voor het milieu, heeft het ook positieve gevolgen voor de energierekening. Dit is vooral onder studenten natuurlijk ook een belangrijk aspect. Met behulp van energie vergelijken  kun je ook honderden euro’s besparen op je energierekening. EasySwitch.nl is een website waar je gemakkelijk en onafhankelijk energie kunt vergelijken. Hier zie je ook direct hoeveel je zou kunnen besparen en wat voor verschillende energiecontracten er allemaal zijn. Een andere website waar je energie kunt vergelijken is Energie-Vergelijken.com.

Dekentje als oplossing tegen besparen

Studente Rianne, die met vier andere studenten aan de Weurtseweg in Nijmegen woont, ziet voor de extra kou van de energiebesparings-wedstrijd genoeg oplossingen. Ze maken veel gebruik van dekentjes en zetten de verwarming zo weinig mogelijk aan. Wordt het toch te koud in deze laatste winterse temperatuurdagen? Dan gaan ze bij elkaar op de kamer zitten, gooien een dekentje over zich heen en gaan samen een film of serie kijken. Een andere studente aan de Groesbeekseweg herkent dat. Standaard liggen daar drie dekens op de bank en ook vrienden die langskomen moeten eraan geloven.

Successen van de Student Energy Race

De winnaars van de wedstrijd van 2017 bespaarden in slechts vijf maanden 255 euro per persoon. Niet alleen op de korte termijn heeft de wedstrijd gevolgen. Deelnemers van 4 jaar geleden besparen nog altijd 37% zonder dat zij hierna nog gemotiveerd werden door deelname aan de wedstrijd. Het blijkt dus een goed middel te zijn om studenten blijvend meer bewust te maken van hun energiegebruik.