Als je van plan bent om een elektrische auto te kopen of te leasen zit je natuurlijk met een paar vragen. Hoeveel betaal je nou elke maand? Hoeveel kilometer kan ik daadwerkelijk afleggen? Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, maar is dat alleen financieel interessant of zijn er meer factoren?

Wat betaal ik per maand voor een elektrische leaseauto?

De maandelijkse kosten verschillen heel erg per auto. Zo heeft Porsche een tijdje geleden ook een elektrische auto geïntroduceerd. Hier betaal je uiteraard maandelijks de hoofdprijs voor. Bij een Hyundai Kona electric ligt het maandelijkse bedrag een stuk lager. Het bedrag wat je maandelijks moet betalen wordt ook wel bijtelling genoemd. Dit betaal je vaak als je de auto ook privé mag gebruiken. De bijtelling wordt door twee factoren bepaald. De eerste factor is op welke brandstof je rijdt. Dus Elektrisch, diesel of benzine. De tweede factor wordt bepaald door de cataloguswaarde. Voor een elektrische auto betaal je 8% bijtelling en voor benzine en dieselauto’s betaal je 22% bijtelling.

Hoeveel kilometer kan ik met een volle accu rijden?

Veel mensen vragen zich dit af, maar het is erg moeilijk om dit vast te stellen Zo is de actieradius bij een Kia e-Niro 455 kilometer. Maar dit haal je alleen in ideale omstandigheden. Dus geen tegenwind en niet te veel remmen. Hoeveel kilometer je daadwerkelijk haalt hangt ook samen met je rijsstijl. Als je een sportieve rijder bent zal je accu ook sneller leeg gaan.

Hoe goed is een elektrische auto voor het milieu?

Een elektrische auto is zorgt gemiddeld voor 40% minder uitstoot. Voor de productie van elektrische auto’s worden wel grondstoffen gebruikt die niet goed zijn voor het milieu. Helaas ontkomen we er op dit moment niet aan. In de toekomst zal dit wel anders worden. Maar elektrische auto’s zijn aan het eind van de streep nog steeds veel zuiniger.

Tot slot

Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Voor veel bedrijven is dit financieel heel erg interessant door de lage bijtelling. Het milieu speelt ook een belangrijke rol bij de keuze voor een elektrische auto.